czwartek, 10 maja 2012

Wiosenny garnczek warzyw: szparagi, bob, dymka

Ma te zalete, ze mozna go spozywac na goraco, cieplo badz calkiem zimno i zawsze jest wysmienity w smaku. To pomysl na wiosenna, lekka kolacje badz obiadowa jarzynke czy przystawke. My wczoraj palaszowalismy kolacyjna pora...

1 kg swiezego, mlodego bobu w straczkach badz 450 g juz wyluskanego

peczek szparagow bialych badz zielonych 500 g

peczek cebulki dymki

10 cl bialego wina kuchennego

30 cl wywaru z cieleciny ( moze byc z kostki, mrozony itd)

listki swiezej kolendry

oliwa

galazka tymianku, lisc laurowy, zielona pietruszka

sol, pieprz

Bob gdy ma luske obgotowac 2 minuty we wrzatku, odcedzic i obrac. Ja tego nie musialam robic gdyz mialam bardzo mlody bob. Szparagi obrac, pokroic na 3-4 centymetrowe kawalki, zdrewniale konce odrzucic. Dymke posiekac. Wszystkie warzywa podsmazyc na oliwe z oliwek tak by byly lekko tym tluszczem otoczone... na te ilosc 4 lyzki oliwy. Nastepnie pokryc winem i bulionem, dodac ziola i dusic okolo 20 minut nie przykrywajac garnka. Danie jest gotowe gdy na dnie garnka zostanie troche sosu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz