poniedziałek, 28 maja 2012

Grecka tarta ze szpinakiem

Mozna do niej uzyc dowolnego ciasta, ale ta prawdziwie grecka jest robiona z platow ciasta Filo, do kupienia w supermarkecie. To typowo, podobnie jak brick ciasto z basenu morza Srodziemnego, pszenne, bardzo cieniutkie.

Na taka tarte... 3-4 porcje

5 platow ciasta filo

350 g mlodego szpinaku

oliwa

200 g fety

kilka listkow miety albo koperku

jajko

zoltko

25 g roztopionego masla

pieprz

sol

Szpinak podmsazyc na oliwie 3 minuty, tyle tylko by listki opadly. Doprawiamy. Jajko z zoltkiem ubijamy lekko widelcem. Laczymy z kawaleczkami fety, ziolami i szpinakiem. Platy ciasta smarujemy roztopionym maslem. Wlewamy do srodka nadzienie i pieczemy kwadrans w 210°C.

Pychota!

1 komentarz:

  1. Musi być pyszne! Uwielbiam szpinak:)

    OdpowiedzUsuń