poniedziałek, 11 marca 2024

Zupa krem: brokuły i zielony groszek. Posypka: słonecznikowy.



Niedzielna, wieczorowa pora... zwykła zupa ale mająca super smak...

4 porcje

ok 500 g brokula
200 g zielonego groszku - u mnie z mrożonek bo jeszcze brak świeżego i lokalnego
cebula
1,2 litra bulionu drobiowego
2 łyżki masla
kilka listków świeżej mięty

Posypka:
2 lyzki ziaren slonecznika
2 lyzki tartej bulki
ząbek czosnku

Na łyżce masla podsmażam posiekana cebule. Gdy się zeszkli dodaje różyczki brokuła ale tez łodygę brokuła tyle, ze obrana z wierzchniej, łykowate warstwy. Pokrywam bulionem i gotuje 15 minut. 
Następnie dodaje groszek i gotuje 10 kolejnych minut. Miksuje dodającą miętę. 

Na patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, bułkę i ziarna słonecznika. 

Podajemy razem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz