poniedziałek, 11 marca 2024

Filet z turbota czyli skarpa w ziołowym sosie.


Wczesna wiosna trwa sezon na rybę nazywana turbot bądź skarp. Ten dziki gatunek zachwyca delikatnością swojego białego mięsa. Ponieważ w poniedziałek jestem zajęta praca to receptura na dzisiejszy rybny obiad musiała być szybka i jest! 


Na 2 porcje
4 filety z turbota ze skóra
oliwa z oliwek - dużo oliwy
sol

Na sos
pół peczka szczypiorku
pół pęczka swiezej kolendry
10 oliwek zielonych bez pestek
zabek czosnku
strata skorka z pół cytryny i sok z pół cytryny
oliwa

Zrobilam sos siekajac ziola i czosnek wraz z oliwkami. Dodałam cytrynę i poalalm wszystko oliwa by macerowalo. 

W tym czasie doprawiam i przyrządziłam rybę. 
Podalama rabe z sosem i z ryżem basmati. Pyszne! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz