środa, 8 listopada 2023

Patelnia pieczarek z zielonym pesto!


Usmażyć pieczarki każdy umie! Nie ma w tym żadnej kulinarnej filozofii. Ale podać je z tym sosem to już bardziej subtelna kulinarnie sztuka i znakomity smak. 

Dziele się więc przepisem. Danie zrobiłam wczoraj na kolacje i podałam całość z kremowa polentą. Pyszne. 


4 porcje
25 minut

1 kg malych pieczarek
1 duza, czerwona cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz

Obrać, umyć, pokroić i podsmażyć cebule z grzybami na oliwie około 10 minut. 

Na sos
2 lyzki oliwy
garść zielonej pietruszki
garsc swiezego oregano albo łyżka suszonego
3 łyżki zielonych i niesolonych pistacji
sok z polowy cytryny
100 ml śmietany kremówki bądź śmietany roślinnej na przykład sojowej
sol, pieprz

Całość zmiksować i podawać zimny, kremowy sos z gorącymi grzybami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz