czwartek, 9 listopada 2023

Patelnia: cieciorka, boćwina, pomidory i dużo przypraw.


Smakowita, gorącą i jesienna kolacja, do której potrzeba pęczka bocwiny, słoika cieciorki z naturalnej zalewy, cebuli, pomidorków cherry oraz kminku, zatoru i greckiego jogurtu do podania. 


4 porcje
30 minut przygotowania

Peczek bocwiny
słoik cieciorki 400 ml
duża cebula
20 sztuk pomidorków cherry
ząbek czosnku
2 lyzki koncentratu pomidorowego
łyżeczka kminku
łyżeczka zataru
sol
oliwa z oliwek
jogurt grecki 150 g
ewentualnie cebula dymka bądź szczypiorek do jogurtu.

Na oliwie podsmażamy posiekana cebule i czosnek. Po 5 minutach dodajemy umyte i pokrojone w paski liście bocwiny wraz z łodygami. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat i pomidorki przekrojone na pół. Doprawiamy sola i kmnkice dusimy 10-15 minut. 
Na końcu wrzucamy odsączoną cieciorkę. 

Podajemy z jogurtem greckim wymieszanym z zatarem i ewentualnie szczypiorkiem czy dymka drobno posiekana. 

Ja podalam calosc z soczewica. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz