Smakowita, gorącą i jesienna kolacja, do której potrzeba pęczka bocwiny, słoika cieciorki z naturalnej zalewy, cebuli, pomidorków cherry oraz kminku, zatoru i greckiego jogurtu do podania.
4 porcje
30 minut przygotowania
Peczek bocwiny
słoik cieciorki 400 ml
duża cebula
20 sztuk pomidorków cherry
ząbek czosnku
2 lyzki koncentratu pomidorowego
łyżeczka kminku
łyżeczka zataru
sol
oliwa z oliwek
jogurt grecki 150 g
ewentualnie cebula dymka bądź szczypiorek do jogurtu.
Na oliwie podsmażamy posiekana cebule i czosnek. Po 5 minutach dodajemy umyte i pokrojone w paski liście bocwiny wraz z łodygami. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat i pomidorki przekrojone na pół. Doprawiamy sola i kmnkice dusimy 10-15 minut.
Na końcu wrzucamy odsączoną cieciorkę.
Podajemy z jogurtem greckim wymieszanym z zatarem i ewentualnie szczypiorkiem czy dymka drobno posiekana.
Ja podalam calosc z soczewica.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz