czwartek, 19 października 2023

Salatka z orkiszu, pieczonej z miodem dyni, fety i orzechów.Jesienna kolacja.


Kolejne jesienne pyszności pełne zdrowia bo i witamin i minerałów. Tutaj połączenie orkiszu - starego, bardzo bogatego w minerały zboża, którego jedynym mankamentem jest czas gotowania 45 minut. Jest tutaj tez pieczona dynia polana miodem akacjowym i oliwa, trochę fety i orzechy włoskie. 



Przygotowanie 1 godzina 

2 porcje 

140 g orkiszu ( można go w zimnej wodzie namoczyć na nawet 12 godzin ale nie skraca to specjalnie czasu gotowania)

1 dynia makaronowa około 800 g
120 g sera greckiego feta
garsc orzechów włoskich
2 lyzki miodu akacjowego
4 lyzki oliwy
sok z polowy cytryny
1 lyzka octu jabłkowego
sol, pieprz

Orkisz gotujemy w wodzie bez soli - sól sprawia ze twardnieją ziarna jak w przypadku strączkowych więc dodajemy ja na sam koniec, dosłownie 5 minut przed końcem gotowania. 

Dynie obieramy, kroimy w plastry i na blasze polewamy miodem, 2 łyżkami oliwy, solimy i pieczemy 35 minut w 180°C. 

Ser i orzechy kroimy. 

Do ugotowanego i odsączonego orkiszu dodajemy oliwę, sok z cytryny i łyżek octu jabłkowego. Mieszamy. 

Podajemy z pieczona dynia, feta i orzechami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz