wtorek, 31 października 2023

Patelnia warzyw z tofu i curry. Jesienna kolacja.

Rozgrzewające pyszności kolacyjna pora złożone z: warzyw: cebula, marchew, brokuł, seler naciowy... wszystko podane z tofu,  ze śmietaną kokosowa z curry oraz ze świeżym granatem i nerkowcami. 



2 porcje
30 minut

2 marchewki
kilka różyczek brokuła
1 czerwona cebula
2 gałązki selera naciowego
200 g tofu według uznania
Pół owocu granatu
garść nerkowców
4-5 lyse śmietany kokosowej
1 łyżeczka pasty curry
sol, pieprz
oliwa z oliwek

Siekamy cebule i obieramy wszystkie warzywa. Podsmażamy na oliwie najpierw cebule następnie warzywa pokrojone w małe kawałki. Po około 5 minutach smażenia podlewamy na dno patelni kilka łyżek wody, całość przykrywamy i dusimy warzywa 15 minut pod przykryciem. 

W tym czasie drylujemy na drugiej patelni pokrojone tofu oraz nerkowce. Przygotowujemy ziarna granatu. 

Do warzyw dodajemy tofu, nerkowce, kokosowa śmietanę i łyżeczka pasty curry. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym granatem i można jak u mnie z kasza kuskus. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz