sobota, 2 kwietnia 2022

Łosoś z młodym szpinakiem w sosie tahini. Yotam Ottolenghi.



Przepysznie i nietypowo... 

3 porcje
30 minut

3 kawałki łososia ze skóra
300 g swiezego, mlodego szpinaku
2 Zabki czosnku
6 lyzek oliwy z oliwek
2 lyzeczki zataru
2 lyzeczki sumac
sol, pieprz
2 lyzki tahini
sok z cytryny
100 ml wody

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Szpinak myjemy i podsmażamy doprawiony sola i pieprzem na oliwie 2 łyżki, około 3 minut. 
Szpinak zdejmujemy z patelni i na tej samej smażymy 5 minut od strony skory naszego łososia uprzednio doprawionego sumac, zatarem, sola i pieprzem. 
Po tym czasie wkładamy znów na pełnie szpinak i wkładamy patelnie do piekarnika na 5 minut. 

W tym czasie robimy sos mieszając rozgnieciony czosnek, tahini, sok z cytryny, wodę i odrobine soli. Wlewam sos na patelnie i zapiekamy dalej 5 minut. 

Podajemy z czym lubimy, u nas dziki ryż z Camargue. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz