niedziela, 10 października 2021

Dzisiejsza SZARLOTKA.



Kocham szarlotki i te polskie i te francuskie i w ogóle ciasta z jabłkami. 
Ta dzisiejsza jest z dodatkiem zmielonych migdałów, sporej ilości wanilii oraz cynamonu. 


8 porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie około 45 minut
Chłodzenie minimum 1 godzina

Ciasto
200 g maki
50 g zmielonych migdałów
1 jajko
125 g masla
100 g cukru
Ziarenka z polowy laski wanilii

Z tego zagniatamy ciasto i chodzimy je w lodowce. 

Jablka
5 jablek u mnie reneta
2 lyzki cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy ale z prawdziwa wanilia
odrobina masła

Jablka obieramy, kroimy w 1 cm kostkę i podsmażamy na odrobinie masła z cukrem i przyprawami - 5 minut. 

W tortownicy 24 cm układamy papier do pieczenia. na niego rozwalkowujemy 3/4 ciasta. robimy rant i brzeg również z tego ciasta na jakieś 2 cm. Wykładamy jabłka. Posypujemy pozostałym i startym na tarce o dużych oczkach ciastem. Pieczemy w 180°C około 45 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz