niedziela, 13 czerwca 2021

Tiramisu z czereśniami/ Kuchnia Włoch i Bretanii!



Pyszności na Antkowe imieniny!  Mieszanka bretońskich ciastek palet- na spodzie z typowo wąskim kremem! Plus te czereśnie.... poezja! 


4 porcje
400 g czeresni
80 g cukru
200 g dobrego włoskiego mascarpone ( byle nie Galbani z supermarketu i tym podobne... )
2 jajka
4 ciastka maślane bretońskie palet...
mieta

Czereśnie drylujemy i podsmażamy 5-6 minut w garnku z 30 g cukru. 
Odstawiamy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy mascarpone. Ubijamy pianę z białek. Obie masy łączymy. 

Na dnie szklanek czy pucharków rozkruszamy ciastko palet, dodajemy odsączone czereśnie i całość pokrywamy gęstym kremem. 
Chodzimy minimum 3 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz