sobota, 19 czerwca 2021

Szarlotka truskawkowo-rabarbarowa


Na dzisiejszy deser poobiedni i tez z okazji Dnia ojca obchodzonego we Francji dzisiaj. 
Kocham wszelkie szarlotki... jesienią te z gruszkami i czekolada ale tez ze świeżymi figami, wiosna i latem z czerwonymi owocami a zima jadłam już tez z owoców kiwi! To dość lekkie i mocno owocowe ciasta - desery. Bardzo proste w przygotowaniu. 


Na tortownicę 24 cm średnicy czyli 8 porcji

Biszkopty podłużne - wzięłam te od Bonne Maman ale można upiec własne. 
500 g truskawek
400 g rabarbaru
400 ml kremówki
130 g cukru 
9 listków żelatyny czyli 18 g

Rabarbar obieramy, kroimy i gotujemy 5-6 minut w garnku z 100 g cukru. 
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 
Gdy nasz rabarbar jest ugotowany miksujemy go bezpośrednio w garnku, jeszcze gorący i dodajmy napęczniała żelatynę. Mieszamy do roztopienia. 
Truskawki myjemy i miksujemy. 
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając resztę cukru. 

Mus z truskawek łączymy z rabarbarem i po przestygnięcie z bita śmietaną. Chwile chodzimy by całość nieco stężała w lodowce - około 30 minut. 

W tym czasie wykładamy nasza tortownicę folia spożywcza - na dno i tak by wystawała, łatwiej wtedy będzie wyłożyć nasz deser. 
Wokół rantu układamy biszkopty, odcinając lekko zaokrąglony brzeg do wysokosc rantu tortownicy, na dnie układamy odcięte końcówki i resztę ciastek. Delikatnie wlewamy nasz strzały nieco mus owocowy. Chlodzimy minimum 6 godzin. 

Oczywiscie, ze można robić warstwy i i przekładać takimi czy innymi owocami, musami itd... można się pobawić. ja dziś zrobiłam prosta wersje. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz