sobota, 8 maja 2021

Maki: łosoś wędzony i awokado; łosoś i ogórek.



Dzisiejsza kolacja po japońsku! Tradycyjne maki z łososiem oraz z warzywami. 
Bardzo łatwe i dość tanie danie do przygotowania w domu i odmienienia kulinarnego repertuaru. 



Na 4 spore rulony czyli około 40 sztuk maki

4 płaty glonów nori - kupiłam w supermarkecie warzywnym za 2 euros na 3 razy bo 12 płatów
300 g ryżu jasminowego, japońskiego do maki i do sushi
4 lyzki octu ryżowego
2 lyzki cukru
1 łyżeczka soli 

do nadzienia
kawałek lososia wędzonego około 250 g
1 dojrzale awokado
1/2 ogorka wezowego

Do podania sos sojowy
może tez być wasabi czyli japoński chrzan
Kiełki różne u mnie czerwona kapusta dość ostre w smaku fajnie podkręcają całość. 

Ryż przelewamy na sicie zimna woda do czasu aż woda  z odlania stanie się przezroczysta - 3 razy u mnie. 
Pokrywamy ryż 300 ml wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu... nie sprawdzamy nic czyli nie odkrywamy garnka przez 15 minut. Czas gotowania aż się wchłonie cala woda - około 20 minut. 
W garnuszku przygotowujemy syrop podgrzewając ocet ryżowy z cukrem i z sola. 
Gotowy ryż wykładamy do dużego, płaskiego naczynia, wyglądamy i polewamy mieszanka octowa. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. 

Kroimy awokado, ogórek, lososia. 

Na placie glonow czyli alg ( od strony chropowatej, gładka strona ma być na zewnątrz maki) wykladamy ryz tak by wrasta pokryć 3/4 płatu. Układamy na brzegu ryżu nasze nadzienie: ogórek plus łosoś czy awokado plus łosoś i ciasno zwijamy...
Kroimy ostrym nożem na równe kawałki. Możemy odczekać bądź nie... zależy czy mamy czas. 
Podajemy z sosem sojowym w miseczce, bądź tez z wasabi i kiełkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz