niedziela, 14 marca 2021

Poledwica wołowa na rzeżusze wodnej, grzyby shitaké i jabłko


Na niedzielny obiadek same pyszności! Polędwica wołowa, pieczone w piekarniku shitake i purée z rzeżuchy wodnej. Wszystko podane z pałeczkami kwaśnego jabłka, które idealnie wyrównuje tutaj proporcje smakowe. 





3 porcje
30 minut

Pęczek rzezuchy wodnej
450 g shitake
3 steki z polędwicy wołowej
kawałek kwasnego jabłka
sol, pieprz
2 Zabi czosnku
oliwa z oliwek
tymianek

Mięso wyjmujemy z lodówki na 1,5-2 godziny przed przygotowaniem tak by miało temperaturę pokojowa w momencie przygotowywania. 

Rzeżuchę gotujemy około 5 minuta w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy i zanurzamy rzeżuchę w lodowatej wodzie by zachować zielony kolor. 
grzyby miejmy i kroimy jeśli są duże na cząstki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwa, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy rozgnieciony czosnek i pieczemy w 140°C około 15 minut. 

W ostatniej chwili smażymy mięso, a oliwie po 2 minuty z każdej strony - mięso o grubości 2 cm... Mięso ma być lekko krwiste by było mięciutkie!
UWAGA nie doprawiamy mięsa przed obróbka cieplna a dopiero po... tez by było mięciutkie. 

Podajemy całość... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz