sobota, 20 marca 2021

Bretońskie ciastko: kruchy spod, solony karmel i czekolada.



Zamowienie Antka na weekendowy deser. Przepis z ostatniego numeru "Bretończycy w kuchni". 
To połączenie bardzo kruchego, maślanego ciasta, z warstwa solonego karmelu. Całość pokryta jest mleczna czekolada. I ja dodatkowo obsypała płatkami migdałów. Plus nasze pierwsze truskawki dzisiaj! 


8 porcji

Przygotowanie 1 godzina
Chłodzenie minimum 2 godziny

Ciasto: 
120 g solonego masła
60 g cukru
180 g maki
zoltko
1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Zagniatamy ciasto i pieczemy w naczyniu kwadratowym 22-22 cm, wyłożonym papierem do pieczenia. Piekarni musi być nagrzany do 180°C. Ciasto nakłute widelcem. Czas pieczenia około 25 minut. 

Karmel solony

250 g cukru
100 g solonego masla
100 ml goracej kremówki

Cukier roztapiamy w garnku na karmel - nie dotykamy gdy się robi dopiero jak powstanie syrop... wlewamy gorącą śmietanę i intensywnie mieszamy trzepaczką. UWAGA może pryskać, można się poparzyć! Zdjąć z ognia wtedy i dalej mieszać... praca z karmelem jest trudna. 

Jak powstanie ładny krem dodać pokrojone masło i wymieszać do roztopienia. Odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. 

Polewa
200 g mlecznej czekolady
50 g solonego masła

Stopić razem delikatnie. 

Na lekko przestygnięte ciasto wykładamy karmel. 
Jak przestanie i będzie w temperaturze pokojowej pokrywamy polewa z czekolady. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz