niedziela, 31 stycznia 2021

Pomarańczowe TIRAMISU. Oryginalna receptura z 1950. Kuchnia Italii.



Ten deser serwowany jest na całym świecie. I nie znam osoby, która go nie lubi!  Pochodzi z regionu Friuli Venezia Guilia, Veneto. W latach 1950 serwowała go w swym hotelu Norma Pielli. Hotel nosił nazwę Albergo Roma. W lokalnym dialekcie nazywał się Tireme su czyli "popraw moja formę". 
W regionie Venetie inny lokal domaga się uznania jego prawa do wynalezienia tego deseru chodzi o Le Beccherie w Trevise. Tam podobno szef Alba Campeol poprosił swojego kucharza Roberto Linguanotto o deser dla dzieci i dla dorosłych... w karcie tej restuarcji Tiramisu pojawiło się w 1972 roku.  Dopiero w 2017 roku Włoskie ministerstwo rolnictwa uznało, ze deser pochodzi jednak z Friuli Venezia Giulia. 

Poza tym sporem dotyczącym korzeni... słowo Tiramisu jest drugim najbardziej znanym i najczęściej wymawianym słowem na świecie w języku włoskim! 

Światowy dzień Tiramisu to 21 marzec. 

Złote zasady Tiramisu:

1. Tradycyjne biszkopty savoiardi... trzeba samemu upiec albo kupić w Italii bo we Francji nie znajduje a te "tradycyjnie" używane we francuskich wersjach namakają zbyt szybko!
2. Mascarpone musi byś oryginale, rzemieślnicze, włoskie nie te kupowane w supermarkecie bo te się nie trzymają... kupiłam wczoraj u Włocha! Różnice widać i czuć w smaku!!!
3. Tradycyjna wersja nie toleruje alkoholu, systematycznie zamieszczanego teraz w przepisach. 
4. Białka muszą być ubite na sztywno.
5. Kawa tylko espresso albo mokka
6. Danie, w którym się przyrządza tiramisu musi być okrągłe nie prostokątne czy kwadratowe. Dopuszczalne są dzisiaj porcje indywidualne ale okrągłe tez!



Wersja Pomarańczowa tego deseru... czyli bez kawy... 
Przepis od Norma Pielli z Tolmezzo z 1950 roku

6-8 porcji

4 cale jajka ekologiczne
500 g prawdziwego, rzemieślniczego mascarpone - kupiłam u Włocha, na rynku
150 g cukru ( uwaga w oryginale 300 g cukru... masakra smakowa)
26 biszkoptow Savoiradi - kupiłam u Włocha
Sok z 3-4 pomaranczy, o których pisałam wczoraj, pomieszalam gatunki https://est-ouest-est-ouest.blogspot.com/2021/01/pomarancze-pomarancze-czyli-owoce.html
skorka starta z 3 pomarańczy

Scieramy skorke z pomaranczy. Zachowujemy. Przekrajamy pomarańcze na pół i widelcem wyciskamy sok z miąższem do miski. 
1 jajko cale i 3 żółtka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość. Białka ubijamy osobno. 

Do ubitych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo mascarpone i delikatnie łączymy łyżka. Na koniec oddajemy pianę. 

Nastepnie... namaczamy biszkopty dość obficie w soku z pomarańczy, układamy je na dnie pucharków. Pokrywamy 3 łyżkami kremu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut by stężała całość. Następnie układamy druga warstwe... biszkopty namoczone i krem na wierzchu. Posypujemy starta skorka. Chodzimy minimum 8 godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz