wtorek, 20 października 2020

Dynia na sposob libanski, ryz z rodzynkami.



To kolacja z zeszłego tygodnia, ale jeszcze nie maialm czasu by ja zamieścić a przepis jest bardzo fajny i zdrowy!

6 porcji
mali dynia butternut
300 g pomidorów świeżych albo puszka
500 g ryzu Basmati
200 g ciecierzycy z puszki
1 cukina
1 baklavas
1 cebula
2 Zabi czosnku
300 ml bulionu z warzyw
2 lyzki rodzynek
cynamon 1 łyżeczka
pododnie zmielony kminek
lyzeczka papryki
sol, pieprz
kolendra, 
oliwa z oliwek

Wszystkie warzywa myjemy, cebule i czosnek i dynie obieramy. Wszystko kroimy. 
na oliwie w dużym garnku podsmazamy cebule i czosnek. następnie po 3 minutach dodajemy świeże warzywa i ciecierzyce. dusimy wraz z pomidorami i bulionem oraz przyprawami: sol, pieprz, kminek i papryka przez okolo 30 minut. 

W tym czasie mieszamy suchy ryz z cynamonem odrobina soli i pokrywamy go woda. Gotujemy 12 minut i następne 10 minut trzymamy pod przykryciem by napęczniał... czyli używamy 750 ml wody na 500 g ryzu. Na koniec dodajemy rodzynki.

Podajemy ryz z warzywami, posypujemy listkami kolendry. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz