wtorek, 7 lipca 2020

Kurczak panierowany i sos jabłkowy-kokosowy. Kuchnia amerykańska.






Fajny przepis ze względu na sos... szczegolnie. Mieso jest marynowane i panierowane w orzechach pekan. Sos jest na bazie smażonych jabłek z dodatkiem mleka kokosowego. Fajne polaczenie!

6 porcji
Przygotowanie 30 minut
marynowanie 3 godziny
duszenie i smażenie jakies 25 minut

600 g kurczaka ekologicznego: u mnie piersi ale moga byc palki, skrzydełka itd...

Marynata
duszy zabek czosnku
Lyzka miodu
2 lyzki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz
 W tej mieszance marynujemy mieso przez 2 godziny. 

Po tym czasie wyciągamy mieso z marynaty i obtaczamy kazdy kawałek w mace wymieszanej z sola i z pieprzem. Następnie zanurzamy nasze mieso w rozbełtanych 2 jajkach i na koniec obtaczamy w zmielonych orzechach pekanu - 150 g na te porcje. 
Tak przygotowane odstawiamy na godzine do lodówki. 

W tym czasie robimy sos:
na 30 g masla podsmazamy 2 obrane i pokrojone w kostke jablka wraz z jedna posiekana cebula. Doprawiamy calosc łyżka cukru, sokiem z limetki i dusimy 10 minut. Dolewamy 200 ml mleka kokosowego i dusimy 5 minut. Calosc miksujemy i ewentualnie doprawiamy. 

Mieso smażymy na patelni na oleju słonecznikowym na przyklad, odsączamy na papierze kuchennym. Podajemy z sosem! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz