niedziela, 1 grudnia 2019

Poledwica wieprzowa w cydrze z jabłkami i z marchewkami.


Czyli takie kromny, niedzielny, rodzinny obiadek. 

4 porcje
Przygotowanie 1 godzina

550-600 g polędwicy wieprzowej
2 szalotki
4 marchewki
2 jablka
szklanka cydru
1 lyzka maki
odrobina śmietanki
lis laurowy, gałązka tymianku, ziarna pieprzu i sol, 1 lyzka musztardy
oliwa

Purée do podania

Poledwice podsmazamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie na zloto. Dorzucamy posiekane szalotki i pokrojone marchewki. Posypujemy calosc maka. Smazymy chwile 3 minuty... i polewamy cydrem. Dodajemy wszystkie przyprawy i szklaneczkę wody. Dusimy 30 minut. 

Po tym czasie dokładamy kawalki jablek i dusimy dalej 20 minut. 

Na koniec doprawiamy śmietanka.

Podajemy z purée ziemniaczanym czy batatowim i z cydrem do picia oczywiscie tez!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz