niedziela, 22 października 2017

Piers z kaczki z figami, miodem i purée z batatow.


Czyli cos pysznego na niedzielny obiad!

Przygotowanie 30 minut
2 porcje

2 srednie bataty - obieramy, kroimy w kostke i gotujemy ledwo przykryte osolona woda do miekkosci.
1 lyzka gestes smietany i kawaleczek masla - to purée

Piers z kaczki okolo 300 g pokrojona na kawaleczki
kilka swiezych fig - 4 u mnie
po pol lyzeczki: Kurkumy, soli, pieprzu, Ras el Hanout
pol cebuli
lyzka miodu
lyzka octu balsamicznego
oliwa
Na oliwie podsmazamy posiekana cebule wraz z wszystkimi przyprawami i cwiartkami fig -5 minut. 
Dodajemy mieso smazymy na ostrym ogniu ale bardzo krotko, niecale 5 minut, wciaz mieszajac. Przekladamy nasze danie na talerze. Na goracao a pusta juz patelnie wlewamy miod z octem. Energicznie mieszamy. Polewamy nasze danie.

Serwujemy... i tutaj absolutny bestseller... Grande-Arche, Saint Emilion Grand Cru z 2012 roku!
Cudo!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz