niedziela, 8 października 2017

Buddha bowl: polenta, biala fasola i purée z baklazana.


Kolejna wersja buddyjskiej miski:

3 porcje
Przygotowanie 35 minut
Pieczenie i gotowanie 35 minut

1 baklazan
125 g polenty
zabek czosnku
sok z cytryny
2 marchewki
2 gotowane buraki
100 g zielonych oliwke
2 lyzki kaparow
200 g bialej fasoli z puszki
kilka winogorn
zielona pietruszka
oliwa, sol, pieprz

Baklazan przekrajamy wzdluz na pol, solimy, polewamy oliwa i pieczemy 25 minut w 200°C.

Gotujemy polente. Marchewki scieramy na tarce, buraki rowniez.
Oliwki miksuejmy z kaparami na taka paste-sos.
Winogrona przekrajamy na pol. Upieczonego baklazana miksujemy, bez skory z zabkiem czosnku, i z sokiem z cytryny. Doprawiamy.

Wszystkie te skladniki podajemy razem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz