niedziela, 4 grudnia 2016

Filet z kurczaka na parze, warzywa i sos musztardowy.

zupy







 


4 porcje


Przygotowanie około 1 h


 


4 filety z kurczaka


4 gałązki rozmarynu


Oliwa z oliwek


2 cukinie


6 mini-papryk


2 bataty


Kremówka – 5 łyżek


Sól, pieprz


 


Sos musztardowy:


100 g delikatnej musztardy


Szklanka kremówki


Dwie łyżeczki bulionu cielęcego w proszku albo w galaretce


 


Filety doprawić solą I pieprzem, na każdym ułożyć gałązkę rozmarynu. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i ugotować na parze – ja zrobiłam to w mikrofali, miałam dość pokaźnie filety po 180 g więc zajęło mi to 8 minut. Można je też ugotować w szybkowarze z wkładką na gotowanie na parze lub na zwykłym garnkiem z wrzącą wodą – 15-16 minut. Najlepiej sprawidzć jedną porcję czy jest ugotowana w środku. Uwaga – mięso ma być delikatnie ugotowane nie przegotowane… by było mięciutkie.


 


Cukinie pokrojone na plastry i papryczki podsmażyć na oliwie doprawiając. Bataty ugotować do miękkości i zmiksować na purée dodając śmietankę.  


 


Sos – wymieszać wszystkie składniki i delikatnie podgrzać.


 


Przed podaniem gotowe mięso zrumienić chwilę na oliwie z oliwek. Podawać na purée z batatów, z warzywami i z dodatkiem sosu.


 


Danie delikatne ale wykwitne w swym smaku i w połączeniu składników. Może być idealne również dla gości.





samoussa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz