poniedziałek, 10 października 2016

Zapiekanka z makaronu i z kopru włoskiego. Kuchnia włoska.

gratin pâte





 
Antek uwielbia zapiekanki. Szczególnie te z odrobiną zezłoconego i przypieczonego na wierzchu sera. Najchętniej zjadłby cały ser sam… ale mu jako wyrodna matka nie daję !


Robi się coraz zimnej porankami i wieczorami choć w dzień temperatura wciąż sięga jeszcze 20° C. Jesień, pogodna, pełna słońca i jak narazie pachnąca resztkami lata…


 


4 spore porcje


Przygotowanie 25 minut


Zapiekanie 20 minut


 


250 g makaronu – drobnych muszelek ( coquillette)


3 bulwy kopru włoskiego


Cebula


Ząbek czosnku


400 ml śmietany – wzięłam 18%


150 g tartego parmezanu albo innego sera do zapieczenia


Sól, pieprz


Masło


 


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na maśle dusimy drobno pokrojone wszystkie warzywa - przez 15 minut. Doprawiamy je i wlewamy śmietankę. Dusimy dalsze 5 minut.


Na dno naczynia do zapiekania wykładamy nasz ugotowany makaron i polewamy warzywami z sosem. Posypujemy serm i zapiekamy.


Idealnie smakuje z sałatką z jesiennych pomidorów!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz