poniedziałek, 3 października 2016

Tarta z kurkami.

tarta z kurkami







4 porcje


Przygotowanie 40 minut


Pieczenie 40 minut


 


Ta zwykła by nie napisać siermiężna, wiejska tarta zachwyciła nas swoim smakiem. Nie jest trudna, nie jest ani praco ani czasochłonna… za to jest znakomita !


 


Ciasto :


200 g mąki


50 g zmielonych orzechów laskowych


100 g zimnego masła


1 jajko


Zielona pietruszka drobno posiekana, sól, pieprz


 


Z tych składników zagniatamy kruche ciasto.


Wałkujemy je na płaski acz nieregularny placek, i pieczemy 30 minut w 180°C.


 


W tym czasie:


500 g kurek podmsażamy na maśle wraz z dwoma posiekanym szalokami. Doprawiamy solą I pieprzem.


 


Gdy ciasto jest upieczone a jego zapach roznosi się po całym domu, smarujemy je, jeszcze gorące 100 g świeżego sera: może to być gęsty ser twarogowy, twarożek kozi czy ser z ziołami. Doprawiamy i wykładamy gorące, podmsażone kurki.


Pychota!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz