wtorek, 14 lipca 2015

Papryka faszerowana na sposób grecki czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 14

 photo DSCF3275_zpsrohed7yo.jpg







 


Nic dodać nic ująć…


 


Przygotowanie 40 minut


Pieczenie od 1 do 1,5 h


 


4 porcje


 


4 czerwone papryki


¾ szklanki okrągłego ryżu jak do risotta


150 g sera Feta albo i 200 g bo dobry!


2 duże pomidory


2 cebule u mnie czerwone


Garść orzeszków pini


Garść rodzynek


Oliwa


Sól, pieprz


Kurkuma


Świeży tymianek


 


Ryż gotujemy w solonym wrzątku przez około 20 minut tak by był prawie miękki. POmidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser kroimy w kostkę, cebule siekamy na drobno. Rodzynki namaczamy we wrzątku.


Papryki myjemy i odcinamy im kapelusze, wybieramy nasiona.


Na oliwie podsmażamy posiekane cebule, dodajemy pomidory oraz odsączony i ugotowany ryż. Chwilę razem przesmażamy. Na koniec wrzucamy ser, rodzynki odsączone i orzeszki piniowe, doprawiamy.


 


Tym farszem nadziewamy papryki, polewamy je oliwą I pieczemy w 180°C… po godzinie miąższ papryki jest jeszcze lekko twardawy… ja piekłam więc trochę dłużej bo lubimy miękciejszy, prawie confit… 






 photo DSCF3269_zpsmmha9etl.jpg


Podajemy z różowym winem z Prowansji.





 photo DSCF3272_zpswl9wuzav.jpg


4 komentarze:

  1. Cuuuudna ta papryka :* Narobiłaś mi smaka :) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko, przepis pachnie sympatycznie juz na zdjeciu, mialabym wielka ochote robic natychmiast, potrzebuje jednak Twojego potwierdzenia czy napewno dla ryzu do risotto (np arborio)
    40 czy 50 minut nie bedzie za dlugo?
    Bardzo, ale to bardzo podobaja mi sie wszystkie Twoje przepisy, wielokroc korzystalam i tak jakos wyszlo, ze do tej pory nie podziekowalam. Serdecznie pozdrawiam
    iga

    OdpowiedzUsuń
  3. Iga ryż gotujemy 20 minut pozniej bedzie sie zapiekać w paprykach i nic mu sie nie stanie w sensie: struktura, smak... Ciapa sie nie zrobi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki ogromne, jutro bedzie na obiad.
    i.

    OdpowiedzUsuń