sobota, 17 listopada 2012

Patriotyczne clafoutis z czereśniami// Clafoutis patriotique aux cerises


 
 

Uwielbiam clafoutis… czy to na słodko czy to na słono. We wtorek wieczorem, po lekcji religii mojego syna zaszliśmy do sklepu z mrożonkami czyli słynnego Picard, jakich wiele we Francji. Po zakupieniu ryby w panierce i innych nugetsów, które mój syn sobie ceni, podeszliśmy do zamrażalki z owocami. A tam na pierwszym miejscu czereśnie a raczej wiśnie sądząc po smaku rodem z POLSKI. Trzeba było kupić! Po francusku czereśnie i wiśnie noszą te samą nazwę – cerises… wiśni w ogóle nie ma w sprzedaży jako świeżego owocu, pojawia się jednak w likierach, owocach kandyzowanych itd… I teraz w mrożonkach bo kwaśne to to…

 

Clafoutis to znany i ceniony deser. Robiony na różne sposoby ale należy to codziennych deserów, takich przaśnych… stąd też mój sposób jego podania… pochlapne lekko sokiem foremki, których celowo nie wycieram ani nie pielęgnuję, ma być swojsko i prosto, prosto z pieca!

 

6 porcji

Przygotowanie 15 minut, pieczenie 25 minut.

 

500 g czereśni oups raczej wiśni… teraz z mrożonek choć mogą też być: gruszki z syropu, maliny, jeżyny, jabkłka, morele, brzoskwinie pokrojone itd, itd

3 jajka

250 ml śmietanki, kremówki

100 ml mleka

75 g mąki

2 łyżki Kirsch bo to czereśniówka ale może też być rum czy amaretto

100 g cukru

Masło do foremek, cukier do foremek

 

Jajka mieszamy ze śmietaną, mąką, cukrem, alkoholem. Foremki smarujemy masłem – bądź dużą jedna formę wtedy zwiększamy o 10 minut czas pieczenia – wysypujemy odrobiną cukru. W nich układamy owoce, pokrywamy clafoutis i pieczemy w 180°C…

Podajemy lekko ciepłe bądź zimne… MNiammmm!!!
 
 
Clafoutis...

Patriotique car mardi soir, après le caté, faisant les courses chez Picard avec Antoine nous sommes tombés sur les cerises... cerises de Pologne! Alors il fallait les acheter...


6 portions
15 préparation et 25 min de cuisson

500 g de fruits - cerises, poires, framboises, pommes, abrictos etc... attention certaines fruits comme poire ou pommes doivent être avant préparés au sirop.
3 oeufs
75 g de farine
250 de crème liquide
100 ml de lait
100 g sucre
2 càs de kirsch ou rhum ou amaretto
beurre pour les formes et un peu de sucre.

Beurrez les moules et tapisez-les de sucre. Disposez les fruits. Mélangez le reste des ingrédiants pour le clafoutis et versez sur les fruits. Faites cuire à 180°C 25 min. environ si vous préparez votre clafoutis dans une grande forme cuisez 10 min. de plus...

Mniam...

3 komentarze:

  1. Piękny deser. Na pewno też dobrze smakuje. U mnie też nie sposób dostać świeżych wiśni, szkoda. Już zapisałam w planach deserowych wykonanie tej pyszności. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deser, chętnie spróbuję:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dybek dziekuje! Marzena rowniez dziekuje!

    OdpowiedzUsuń