Pyszna jesienna ale tez pewnie zimowa zupa. Moje wczorajsze wieczorem odkrycie z dużą ilością jabłek, oliwy z orzechów i samych orzechów.
4 porcje
600-700 g selera
2 ziemniaki około 200 g
2 duze jabłka ( wybrałam renete)
3-4 łyżki oliwy z orzechów
2 szalotki
1 litr wywaru z warzyw
100 ml kremówki
grasz orzechow laskowych
2 galazki tymianku
gałązką zielonej pietruszki
Seler, ziemniaki i jabłka - obrane i pokrojone podsmażamy chwile na połowie oliwy. Dodajemy bulion i tymianek i gotujemy do miękkości. Miksujemy na krem dodając śmietanę.
Podajemy z oliwa i zgrilowanygi na suchej patelni orzechami laskowymi. Posypujemy natka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz