wtorek, 2 kwietnia 2019

Wiosenna pizza: karczochy, mozarella, wloska szynka i ziolowe pesto.


Wiosenna pizza na szybka kolacje, gdy mamy w zandrzu gotowe ciasto na pizze... uwielbiam karczochy, ale wczoraj po pracy nie gotowalam swiezych posluzylam sie tymi ze sloika. Mialam doskonala mozarelle di buffala, wloska szynke i zrobilam pesto z ziol...


2-3 porcje
Przygotowanie 15 minut z gotowym ciastem
Pieczenie 15-20 minut

250 g ciasta na pizze
250 g mozzarelle di buffala
250 g karczochow - u mnie ze sloika, moga byc z mrozonek tyle, ze nalezy je obsmazyc na oliwie przed albo swieze, najszybciej obgotowane na parze, pokrojone i doprawione oliwa z olwiek i cytryna
200 g cieniutko pokrojonej wloskiej szynki z ziolami, albo polskiej

Pieczemy i podajemy z sosem pesto. 

na pesto: garsc orzeszkow pini albo pistacji
kilka lyzek oliwy
zabek czosnku
wybrane ziola: u mnie bazylia, szczypiorek i zielona pietruszka

Skladniki miksujemy... na sos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz