sobota, 25 listopada 2017

Dynia, batat i jablko - zapiekanka na kolacje



Typowo jesienna i rozgrzewajaca zapiekanka na jesienne czy zimowe wieczory. Na zdjeciach jest jeszcze nie zapieczona bo przygotowalam ja z wyprzedzeniem na dzisiejsza kolacje.

Mala dynia - potimarron
2 jablka szare renety
jeden spory batat
macle
sol
2-3 lyzki gomasio czyli: sol z ziarnami sezamu albo same ziarna sezamu.
2 lyzki gestej smietany

Dynie  i batat obieramy i kroimy w kostke. Jablka obieramy ze skorki i kroimy na cwiartki usuwajac gniazda nasienne.
Na masle podsmazamy calons. Pokrywamy do polowy woda i dusimy 30 minut pod przykryciem. Miksujemy nasze warzywa na purée, dodajemy 2 lyzki gestej smietany.

Wykladamy nasze purée do naczynia do zapiekania. Posypujemy gomasio. Zapiekamy 15 minut w 200°C.
Podajemy samo albo jako dodatek. U mnie bedzie z kasza buglur.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz