poniedziałek, 7 lipca 2025

Roladki z cieleciny z ziolami i oliwkami


Letnie, delikatne mięso, podduszone w pomidorowej pasacie ze spora ilością ziół i oliwek. Podane z makaronem - dziś u mnie, płatkami parmezanu i uśmiechem oczywiście tez!
Robi sie to danie bardzo szybko bo najpierw miksuje ziołowe mazidło potem spinam mięso, krótko obsmażam ale samego duszenia jest na jakieś 20 minut. Cielęcina to delikatne mięso, które nie wymaga długiego duszenia czy gotowania a wręcz przeciwnie - zyskuje na krótkiej obróbce cieplnej i pozostaje mięciutkie i soczyste. 


6 porcji

6 eskalopek cielęcych po 120 g każda, bardzo cienko pokrojonych przez rzeźnika
po pół pęczka zielonej pietruszki i bazyli
2 duże zabki czosnku
4 lyzki oliwy
500 ml pasaty pomidorowej
200 g zielonych oliwek
100 g parmezanu
sol, pieprz

Zioła ( prawie cala pietruszka zielona i polowe bazyli) miksujemy z czosnkiem i łyżka oliwy na pastę. Smarujemy nią uprzednio doprawione mięso. Zwijamy i obwiązujemy nica albo spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na pozostałej oliwie do zezlocenia. Pokrywamy pasta i dusimy 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy oliwki i pozostała bazylię. 
Podajemy z makaronem czy ryżem albo kasza, płatkami parmezanu. 



sobota, 5 lipca 2025

Sernik na zimno. malinami i borówkami


Uwielbiam serniki w każdej postaci, formie i z różnymi dodatkami. Wczoraj zrobiłam ten na powrót Antka do domu. Ale wczoraj gdy go robiłam dostałam telefon, ze dziś na kolacji będzie u nas Didier i Jeanne, nasi przyjaciele z Bordeaux! I bardzo, bardzo się cieszę. Także deser jest duży starczy na dzisiejszy wieczór tez. 
Jak sernik to twaróg ale ja dodałam tez mascarpone. 
I ponieważ nie używam galaretek z torebki z chemia, to zrobiłam swoją z mrożonych malin. Dlaczego z mrożonych? 
Otoz we Francji ceny owoców czerwonych są dość zabójcze. na przykład za kilogram świeżych malin zapłaciłam wczoraj 16,8 euro czyli ponad 70 złotych. Dlatego do galaretki użyłam mrożonych a do ciasta świeżych. 
Przepis na letni przysmak: 


Tortownica 24 cm średnicy ( tylko obręcz)
8-12 porcji

Biszkopty - według uznania do wyłożenia dna, bezpośrednio na talerzu, na którym podajemy ciasto.
250 g twarogu
250 g mascarpone
150 ml kremówki
sok i skorka starta z cytryny
3 lyzki cukru pudru
3 lyzki mleka do roztopienia żelatyny
4,5 plata żelatyny czyli 5 gram

Kremówkę ubijamy. Twarogi ucieramy z cukrem, dodajemy cytrynę. Uprzednio namoczone płatki żelatyny w zimnej wodzie roztapiamy w gorącym leku i łączymy z masa serowo-śmietanowa. 
Ciastka posypujemy borówkami. Wylewamy na to masę serowa. Układamy świeże maliny i odstawiamy na godzinę do lodówki.  

Galaretka
250 g mrożonych malin
50 ml wody
3 lyzki cukru
1,5 listka żelatyny

Cukier, maliny i wodę gotujemy aż się owoce rozdrabnia - 5-10 minut. Przecieramy przez sito. W łyżce tego musu roztapiamy namoczona uprzednio w zimnej wodzie żelatynę. Łączymy całość i wstawiamy do lodówki by lekko stężała. 
Następnie polewamy nasz sernik i chodzimy całość 3-4 godziny. 

Żelatynę możecie zastąpić agar agar ale wtedy rozpuszczacie agar na zimno. 



czwartek, 3 lipca 2025

Plamiak pieczony w papierze z cukinia, pomidorami i bazylia


Taki dzisiejszy obie letni. Bardzo delikatna, biała ryba i delikatne, letnie warzywa upieczone w kwadrans w piekarniku. Wiecznie w papierze czyli po francusku "en papillote" pozwala na uzyskanie bardzo delikatnego mięsa, dobrze nasączonego aromatami oliwy, ziół i warzyw.  Do tego ryż Basmat, na przystawkę melon i jest pysznie!


2 porcje

400 g plamiaka
1 cukinia
1 pomidor
3-4 galazki bazyli
oliwa z oliwek
sok z polowy cytryny
sol, pieprz

Cukinie tniemy wzdluz nożem do obierania warzyw albo na mandolinie by uzyskać cienkie paski. Blanszujemy je 2 minuty w osolonym wrzątku. Pomidora kroimy w kostkę usuwając nasiona - sam miąższ zachowujemy. 
Na kawałkach papieru do pieczenia - dość dużych by można było wszystko szczelnie zamknąć, kładziemy cukinie i pomidora oraz trochę Bazyli. Doprawiamy. Na tym umieszczamy rybę i doprawiamy plus polewamy cytryna i oliwa. Zawijamy szczelnie i pieczemy 15 minut w 210°C. 



wtorek, 1 lipca 2025

Tarta prowansalska z pieczona papryka

Jest typowo letnia i podaje się ja letnia, gdy o temperaturę chodzi. Pyszna, kolorowa i soczysta. Dziś miałam ciasto francuskiego więc je użyłam. Zwracajcie uwagę na ciasto jakiego używacie. Jeśli francuskie to TYLKO na maśle nie na oleju palmowym, który jest rakotwórczy. Podobnie z ciastem kruchym, które tutaj tez bardzo dobrze pasuje. 
To ciasto jest upieczone samo czyli à blanc, obciążone - u mnie fasola - by się nie wybrzuszał podczas pieczenia. 
Następnie smaruje całość 2-3 łyżkami TAPENADY czyli kremem z czarnych oliwek ( na zdjęciu niżej) zmiksowanych z... tym razem dwoma namoczonymi suszonymi figami. Ten smaczek lekko słodkawy w połączeniu ze słonymi oliwkami jest niezwykły. 

Na to idzie puszka tuńczyka czyli 150 g tuńczyka po odsączeniu z oliwy bądź wody. Ja rozdrabniam rybę widelcem i polewam 2-3 łyżkami oliwy z listkami bazyli. 

A na wierzch? 
Na wierzch idą pieczone papryki. U mnie 3, w trzech kolorach po prostu upieczone w 210°C w 15 minut, ostudzone, obrane ze skorki i pokrojone na paski. 
Polewam całość oliwa z sokiem z cytryny, octem balsamicznym, posypuje ziołami i zajadamy. 
Najpierw pieke papryki, potem ciasto a potem łącze całość... Tarta nie jest gorąca a taka w temperaturze pokojowej i taka ma właśnie być. 

Podaje z sałata z czosnkiem i z winegretem.