poniedziałek, 30 czerwca 2025

Medaliony wieprzowe w sosie grejpfrutowym, młoda marchewka i groszek.


Letni i nie za ciężki obiad, gotowy w niecała godzinę. Na przystawkę jak zwykle w tym sezonie melon, ale z nim żadnej pracy nie trzeba wykonywać!
A to mięsko mięciutkie i aromatyczne wyszło, sos lekko kwaskowaty dopełnił całości. Letnie warzywa tylko lekko podduszone, takie al dente. 





4 porcje

600 g polędwicy wieprzowej
8 mlodych marchewek
400 g zielonego wyluskanego groszku czyli 1,2 kg tego w straczkach
2 duże cebule dymki
sok z czerwonego grejpfruta
125 ml bulionu z warzyw
oliwa. zol wiek
20 g masla
sol, pieprz i Colombo badz curry
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. 

Polędwice kroimy na 2 cm plastry. Doprawiamy sola, pieprzem i Colombo i odstawiamy polewając łyżka oliwy z oliwek. 

Obieramy marchewki, wylusukjemy groszek, obieramy cebule. Cebule kroimy na piórka, marchewki według uznania. Na maśle podsmażamy cebule z marchewkami na dużej patelni. Po 5 minutach podlewamy polowa bulionu, przykrywamy i dusimy około 15 minut. 

W tym czasie gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku nasz groszek. Po odcedzeniu przelewamy lodowata woda by utrwalić kolor. 
Mieso podsmazamy po 5 minut z każdej strony na odrobinie oliwy. Gdy jest gotowe przekładamy je na talerz i pokrywamy folia aluminiowa by dobrze utrwalić w środku soki. 

Na goraca patelnie po smażeniu miesac wlewamy sok z naszego grejpfruta oraz pozostała polowe bulionu. Na ostrym ogniu odparowujemy i dodajemy łyżeczkę skrobi z odrobina wody by zagęścić ( do konsystencji płynnego kisielu) sos. 

Podajemy warzywa, mięso i sos. 





niedziela, 29 czerwca 2025

POMIDOR

Dzisiejsza kolacja... Upał w Rennes pomimo chłodu i deszczyku 65 km od Rennes czyli w Saint Briac sur mer, gdzie dziś byliśmy... Kolacja mogła więc tutaj być tylko na zimno!




Żaden wielki przepis po prostu inspiracja... chwili, wieczoru.
Wzielam 2 duże pomidory. 
W jednej miseczce:
- ricotta 150 g z cytryna i z oliwa oraz z koperkiem
W drugiej miseczce:
- anchois z oliwy 100 g, pokrojone czarne oliwki, cytryna  i pieprz. 
Pomidor pokrojony jak tort i przelozony po prostu. całość polana oliwa. 

I???????
Dawno czegoś tak pysznego nie jedliśmy! 



Spaghetti z makrela: Inspiracja z Sycylii


Jednym z typowych dań na Sycylii jest spaghetti z sardynkami i z włoskim koprem. Odtwarzalam je już po naszej podróży w lutym na Sycylię,  w domu, nie raz. 
Wczoraj postanowiłam zrobić na kolacje podobne danie tyle, ze z makrela. I wyszło CUDOWNE! 
Pieczona makrela z ziołami, podduszone pomidorki z zielonymi częściami fenkulu. Pyszności! 

2 porcje

2 swieze makrele
200 g spaghetti
250 g pomidorków
2 Zabki czosnku
sok z cytryny
oliwa, sól i pieprz
świeże: szałwia, tymianek, pietruszka i bazylia

Marynata - 1 godzinę
Włożyć zioła do makreli, polać sokiem z cytryny i oliwa. Marynować w lodowce godzinę. Następnie upiec 8-10 minut w 180°C w piekarniku. Nie dłużej bo mięso makreli ma pozostać soczyste! 

Na oliwie podsmażyć roztarte dwa zabki czosnku, dodać pomidorki, resztę ziół i zielone części kopru włoskiego. Dusić całość chwile i doprawić. Podawać ze spaghetti. 





sobota, 28 czerwca 2025

Zapiekanka z czereśniami czyli rustykalnie Clafoutis. Kuchnia francuska.


Po tradycyjnych i co sobotnich już naleśnikach z maki gryczanej, które kupuje na rynku i nadziewam w domu według uznania, czas na letni deser. Czereśnie i masa mleczno-jajeczno-migadlowa choć doprawiona trochę nalewka czereśniowa czyli Kirschem. Zapieczone wszystko razem. Czereśnie oczywiście z pestkami by ten migdałowy aromat był jak najbardziej wyczuwalny. 


8 porcji w naczyniach porcelanowych do tarteletek ale może tez być w dużej formie kamionkowej prostokątnej czy nawet w dobrej tortownicy. 

Moje foremki maja pojemnosc 150 ml. 
Do każdej, wysmarowanej masłem,  daje po 6 czereśni. 

250 ml mleka
80 g stopionego masła
Razem podgrzać.

W misce wymieszać:
40 g maki
40 g zmielonych migdałów
4 jajka
120 g cukru
2-3 lyzki kirsch ( opcjonalnie)

Do suchych składników wlać mleko z masłem. Zalać czereśnie i zapiec około 25 minut najpierw w 210°C a jak zaczną rosnąć to zmniejszyć temperaturę do 170°C. Można jeść cieple bądź zimne. 


w piekarniku... 



czwartek, 26 czerwca 2025

Prowansalski tian


Czyli nasza ulubiona letnia zapiekanka. Sama nazwa "tian" oznacza kamionkowe naczynie do zapiekania w języku Oc. Baza do tego dania za: bakłażany, cukinia, pomidory, cebula i czosnek oraz zioła. Ja wzbogacam całość dodatkiem plastrów sera koziego oraz chorizo dla podkręcenia smaku, niektórzy dodają inne sery czy szynki. Podstawa są jednak zapieczone warzywa w kamionkowym, prostokątnym naczyniu ze spora ilością oliwy z oliwek. A ze kuchnia śródziemnomorska jest MODELOWA bo jak wskazują badania najlepsza i najzdrowsza na świecie to korzystajcie! 
 

4 duze porcje

1 baklazan średniej wielkości
2 srednie cukinie
2 duże miesiste pomidory
Zabki czosnku
cebula
200 g sera koziego pokrojonego średnio dojrzałego
150 g chorizo
świeży tymianek, rozmaryn i bazylia
oliwa z oliwek

UWAGA nie sole warzyw bo w serze i w chorizo jest wystarczajaco dużo soli.

Warzywa pokroić na plastry jak i ser i chorizo. Ułożyć warstwami ale pionowo w naczyniu. Doprawić ziołami i oliwa. Piec 1 godzinę w 180°C. Pół godziny pod przykryciem w folii aluminiowej i potem bez by większą część wody z warzyw wyparowała. Podawać gorące bądź zimne.  







środa, 25 czerwca 2025

Letni dorsz w pomidorach z oliwkami i z kaparami

Uwielbiany przez nas przepis bo bardzo, bardzo aromatyczny ze względu na przyprawy i dodatki. Na 4 porcje dorsza używam 1 kilogram dobrych pomidorów, do tego kapary, oliwki, cebula, szalotka, czosnek, bazylia ale tez szafran, który gra tutaj dość znaczącą role. 

Zdjęcie przed pieczeniem a u góry po upieczeniu.

4 porcje

600 g dorsza
1 kg pomidorów
cebula
szalotka
2 zabki czosnku
pół pęczka swiezej Bazyli ( część do sosu część na wierzch)
3 łyżeczki kaparów i 3 łyżki oliwek
sol, pieprz
pół lyzeczki curry
kilka nitek szafranu
oliwa z oliwek

Na oliwie dusimy posiekane: cebule, szalotka i czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory oraz przyprawy. Dusimy 20 minut. Na koniec dodajemy oliwki oraz kapary. 

Wlewamy nasz sos do naczynia, na wierzchu układamy doprawione sola i u mnie pieprzem baskijskim filety z dorsza. Pieczemy równo 15 minut w 180°C. Podajemy gorące.