sobota, 1 kwietnia 2023

Wielkanocne jajka z czekolada i zajączki z pistacjami



Pyszne i kruche słodkości, które przypominają o nadchodzących radosnych świętach Wielkiej Nocy. 

I jajka i zajączki są bazie kruchego ciasta maślanego ale przepisy na te ciasta są nieco inne i smak tez. 
Nasza tegoroczna plama, która poniesiemy jutro do poświęcenia to kwitnące gałązki jabłoni i śliwy, zielone gałązki eukaliptusa i bukszpan. 






Jajka

Okolo 30 sztuk (6-8 cm)
Przygotowanie 30 minut
Chlodzenie 1 godzina
Pieczenie 10 minut

285 g maki
100 g masla
140 g cukru
1 jajko
1 g proszku do pieczenia
szczypta soli

Zagniatamy ciasto i je chodzimy. 

Rozwalkowujemy i wycinamy foremka jajka - mam taka foremkę z małym zameczkiem i w jajku wycinam jeszcze zajączka. 
Pieczemy w 200°C w nagrzanym piekarniku około 10 minut. 

Jak jajka przestygną wlewam w nie rozpuszczona, dobra, gorzka czekoladę (200 g). Uwaga jajka muszą być ulozone na papierze do pieczenia. Jak czekolada zastygnie bez problemu można je wtedy zdjąć i przechowywać w metalowym pudełku. 

 



Zajączki z pistacjami

20 sztuk (8 cm)
Przygotowanie 15 minut
Chlodzenie godzina
Pieczenie 10 minut

200 g masla
120 g cukru
3 zoltka
370 g maki
sol
wanilia z polowy laski

do posmarowania żółtko i garść zielonych, niesolonych pistacji

Zagniatamy, chodzimy. Wycinamy zajączki. Smarujemy je rozbełtanymi żółtkiem - można dodać kapkę mleka. wciskamy posiekane pistacje według uznania. Pieczemy w 180°C około 10 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz